Een buddy bij de wieg

In 2012 telde Limburg 11,0% geboorten in kansarme gezinnen. Dat komt overeen met één op negen Limburgse geboorten. Dit percentage ligt iets hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen (10,5%). Sinds 2005 zien we een toenemend aantal kansarme gezinnen met pasgeboren baby's.

Het project Buddy bij de wieg werd in het leven geroepen door de Arteveldeschool in Gent. In dit project begeleiden studenten bachelor in de Vroedkunde en bachelor in de sociale Verpleegkunde een gezin dat extra ondersteuning kan gebruiken. Dit gedurende de periode van zwangerschap en jong ouderschap. Deze vaste buddy begeleidt een gezin, steunt hen en helpt hen in de toeleiding naar de professionele zorg.

Ook dit schooljaar zullen Limburgse studenten Vroedkunde van de hogeschool PXL, op pad gaan om 'hun' buddygezin met raad en daad te ondersteunen. Het Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje zal de coördinatie van dit Limburgse project op zich nemen. Op deze manier kan het project breed worden geïmplementeerd en kunnen verschillende organisaties uit medische en sociale dienstverlening en vrijwilligersorganisaties verspreid over Limburg een beroep doen op een buddy.

Klik hier voor de folder. Heb je liever een papieren versie laat het ons dan even weten via info@zwangerenbevallen.be

Ken je iemand waarvan je denkt dat een buddy bij de wieg het verschil kan betekenen, of heb je het gevoel dat je dit zelf zou kunnen gebruiken? Contacteer ons voor meer informatie!