Week van de Kraamzorg

 

Jaarlijks organiseert het Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje, in samenwerking met de andere Expertisecentra Kraamzorg, over heel Vlaanderen de Week van de kraamzorg. Dit jaar gaat deze week door van 09 tot 15 mei 2016.
Tijdens deze week trachten we, in samenwerking met partners, de aandacht vestigen op kraamzorg. Kraamzorg staat voor een vroedvrouw (medische hulpverlening) en kraamhulp (verzorgende hulp). Elke vrouw kan voor, tijdens of na haar bevalling hier beroep op doen, maar jammer genoeg weten nog altijd niet genoeg koppels dat dit mogelijk is. Met de week van de kraamzorg willen we dit extra onder de aandacht brengen en de zwangere koppels er bewust van maken dat zulke hulp in de eerste weken na een bevalling echt een meerwaarde kan bieden.
De vroedvrouw kan thuis het kindje wegen, nakijken, helpen bij voeding, herstel van de mama opvolging, eventueel wondzorg… Maar bovenal is zij een luisterend oor en probeert ze je te helpen en je vragen te beantwoorden die allemaal boven komen in die eerste weken.
De kraamzorg kan daarnaast de dagelijkse taken wat op haar nemen en ondersteuning bieden in het gezin. Zo kan zij wat huishoudelijke taken doen (poetsen, strijken, koken, boodschappen doen…), maar ook de verzorging van moeder en kind daar kan zijn in ondersteunen. Helpen bij voeding of als mama wat wil rusten na een zware nacht. En als er nog andere kindjes in het gezin zijn, kan zij ook deze wat opvangen of naar school brengen.
 
Tijdens deze week zullen daarom op verschillende plaatsen in Limburg activiteiten georganiseerd worden voor (aanstaande) ouders. En hopen we op die manier kraamzorg nog toegankelijker te maken voor iedereen! Check onze agenda voor alle info!
 
 
Woensdag 11/05/2016 Draag je baby
ism Kind en gezin en Huis van het kind Bilzen-Hoeselt
 
Tijdens de week van de kraamzorg 2016 organiseert het Huis van het Kind Bilzen Hoeselt de workshop ‘Draag je Baby’. Tijdens deze interactieve workshop kom je meer te weten over het dragen van je baby!
Wat zijn de voordelen? Hoe draag ik op een veilige manier? Waar moet ik op letten bij de aankoop van een draagsysteem? Welke systemen bestaan er? We kunnen meteen ook de verschillende systemen uitproberen die aanwezig zijn. Heb je zelf een draagsysteem, breng het dan zeker mee!
Deelname is gratis
 
 
Vrijdag 13/05/2016 Slaap Kindje Slaap
ism Kind en gezin en Huis van het kind Maasmechelen
 
Aanstaande – en jonge ouders worden verwelkomd met een klein ontbijtje.
 
Tijdens deze workshop kom je meer te weten over het normale slaappatroon van een baby en hoe je een baby ‘veilig’ te slapen kan leggen. Vragen als hoe lang slaapt een baby, moet mijn baby al doorslapen, veilig bedmateriaal, wiegendood,… komen aan bod.  
Deelname is gratis